phoenix
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
phoenix | Inregistrare | Login

POZE PHOENIX

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Coco11 Profile
Femeie
25 ani
Constanta
cauta Barbat
27 - 65 ani
phoenix / Istorie / Micile secrete din spatele marilor victorii Moderat de Beauceant
Autor
Mesaj Pagini: 1
Adar
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 121
...cum ar fi tactica stralucita a lui Hannibal la Trasimenus sau Cannae, arcul lung englezesc (longbow), castigatorul de la Crecy, Poitiers si Azincourt, scara de sa, creatoarea de imperii, chestii d-astea...

_______________________________________


pus acum 9 ani
   
Beauceant
Moderator

Din: Oppidum Ubiorum
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 132
Păi hai, că tot vorbeam de Azincourt și dincolo. Am văzut nu demult o emisiune a unui istoric englez care s-a ocupat intensiv cu asta prin 2005-2007. După cum spunea el cifrele ar trebui corectate, francezii nu au fost atât de superiori numeric. Armatele ar fi fost aproape egale și la fel de obosite. Diferența a fost că din numărul total cavaleria reprezenta 3/4 la francezi și 1/3 la englezi. Iar  arcașii englezi au fost de două ori mai mulți. Cavalerii francezi, toată elita nobilimii,  au estimat greșit situația. Au fost aroganți și încrezuți și și-au închipuit că totul va decurge ca un turnir împotriva cavaleriei engleze. Când s-a propus ca o parte din ei să atace arcașii  englezi și să treacă ca un tăvălug peste ei, nu a vrut nimeni, era sub demnitatea lor, toți voiau gloria și onoarea în înfruntarea directă. Și atunci arcașii i-au făcut praf. Un arcaș bun cu longbow putea trage 6-10 săgeți pe minut. Să ne închipuim câteva mii de robinhuzi din ăștia care trag cu frecvența asta salvă după salvă.  Nici după ce au fost decimați cavalerii francezi n-au înțeles gravitatea situației. Încă mai sperau că se pot preda, că vor fi tratați după regulile cavalerismului și că vor fi apoi răscumpărați de familiile lor, cum era obiceiul. Dar acele vremuri erau apuse, s-a ales praful din toți.  O problemă pentru Franța pentru că într-o zi și-a pierdut toată elita. A durat probabil ani de zile ca să-i înlocuiască pentru că nu mai erau alții, a trebuit să crească o nouă generație.

pus acum 9 ani
   
Beauceant
Moderator

Din: Oppidum Ubiorum
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 132
Mai completez cu ceva.
Am găsit o poză cu un vârf de săgeată Bodkin, așazisul spărgător de armuri. Era special făcut să rupă zalele și străpungea o armură de 1,5mm chiar dacă o lovea sub un unghi de 50°.

micile secrete din spatele marilor victorii mai completez ceva.am găsit poză vârf bodkin,

51.1KB


pus acum 9 ani
   
Adar
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 121
Care a fost secretul din spatele expansiunii Imperiului Otoman?
Nu unul, ci doua: ienicerii si ciorba.
Daca toate armatele evului mediu si pana hat departe spre sfarsitul renasterii se bazau pe jaful resurselor locale in privinta hranei, otomanii au introdus ceea ce astazi se numeste "tren regimentar" - convoiul de provizii.
Cu titlu de curiozitate: ienicerii purtau lingura legata de coif, iar subofiterii lor se numeau ciorbagii.


_______________________________________


pus acum 9 ani
   
Beauceant
Moderator

Din: Oppidum Ubiorum
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 132
   Asta chiar că-i interesant, n-am mai auzit până acum. Dar m-am uitat acum puțin la gradele militare din oastea otomană și i-am găsit acolo,  Çorbacı cu sensul de împărțitor de ciorbă, era un fel de comandant de companie și exista și un Çorbacıbaşı, un împărțitor șef care avea o funcție administrativă, un fel de șef sau purtător de cuvânt al unei localități mici.

Oare purtau lingura așa pentru că foloseau coiful ca gamelă?  E doar o idee.


pus acum 9 ani
   
proapis13
Full member

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 159
La mine in zona este o expresie ; Uite si la ala,umbla cu lingura la brau...
posibil de la turcaleti sa fi ramas,la fel si numele,Ceausu,Zaman,etc....


pus acum 9 ani
   
Adar
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 121
Semnul revoltei printre ieniceri era arucarea lingurei sau macar desprinderea de coif si vai de pielea acelui aga incapabil sa-si hraneasca trupa ori sa achite la timp soldele!
Pe de alta parte, ciorbagii, echivalentul plutonierilor de companie din armata de azi, constituiau adevaratul corp de comanda, pentru ca odata ce batalia incepea, era aproape imposibil de pastrat legatura intre corpul ofiteresc si trupa, cei dintai ramanand separati si constituindu-se intr-un fel de garda personala a comandantului-sef - dupa caz un Aga sau Pasa cu cel putin un tui.
Personal nu cred ca isi foloseau coiful drept gamela, fie si numai pentru ca in afara conflictelor purtau un fel de caciuli tuguiate, dar lingura tot de ele ramanea atarnata.
Dar atat despre ieniceri, in schimb sa vedem cum un alt mare imperiu a rezolvat problema trenului regimentar, respectiv mongolii.
La fel ca si otomanii, mongolii au pus mare pret pe aprovizionarea trupelor si rezolvarea cu succes a problemei a constituit unul dintre principalele atuuri ale succesului, alaturi de arcul compozit, de lat si tactica hartuirii, dar cum au reusit?
Simplu: priviziile lor se transportau singure.
Fiecare mongol detinea cel putin trei cai, majoritatea iepe, fapt ce le furniza constant lapte, un fel de branza (pentru ca nu era chiar branza, ci mai mult o pasta fermentata) si la mare nevoie carne.
Intre mongol si caii sai n-a existat aceeasi legatura sentimentala ca intre arabi (ori stramosii lor, numizii) si cai. Mongolii se pricepeau ca nimeni altii sa-i creasca, sa-i ingrijeasca, sa-i foloseasca, dar nu-si iubeau animalele asa cum o faceau berberii si n-aveau nicio retinere sa-i sacrifice pentru hrana.
Calul pur sange arab de astazi este, in fapt, o transformare in timp a rasei barb, una in care alaturi de selectia atenta a imperecherii, dragostea pentru cai este vizibila in rezultatul final, de la infatisare, structura anatomica si pana la personalitate sau problemele intalnite in cadrul dresajului.


_______________________________________


pus acum 9 ani
   
proapis13
Full member

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 159
Ce am mai retinut de la mongoli,laptele de iapa fermentat cat trebuie se transforma intr-o bautura slab alcoolizata si totodata era un puternic energizant,de aici si acea inversunare cu care luptau mongolii

pus acum 9 ani
   
Adar
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 121
"Inversunarea" de care spui este rezultatul unei masuri luate de Ginghis Han si anume pedeapsa cu moartea pentru oricare razboinic s-ar fi dedat jafului inainte de sfarsitul bataliei, care sfarsit insemna incetarea rezistentei din partea inamicului.
Pana la el, batalia se considera incheiata in momentul in care tabara oponentilor era cucerita si toti luptatorii incepeau sa alerge dupa prada.
O alta chestie de luat in seama e faptul ca victoriile mongole nu s-au datorat calitatii individuale a luptatorilor, cum ar fi in cazul bersekerilor nordici. In schimb, tactica elaborata si disciplina de grup au fost de neegalat in epoca.


_______________________________________


pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la