phoenix
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
phoenix | Inregistrare | Login

POZE PHOENIX

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andreeadede
Femeie
24 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 39 ani
phoenix / Religii / meditatia Moderat de Beauceant
Autor
Mesaj Pagini: 1
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Meditația devine tot mai prezentă în viața oamenilor, iar cercetătorii o consideră una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja sănătatea. Dacă ai îndoieli, ne-am gândit să îți dăm 5 motive să te apuci de meditație.

1. Meditația crește nivelul de fericire și îți îmbunătățește sănătatea. Cercetătorii au constatat că întărește sistemul imunitar, calmează durerile, reduce inflamația, crește satisfacția personală și emoțiile pozitive.

2. Meditația îți îmbunătățește și viața socială. Studiile au arătat că oamenii care practică acest ritual se împrietenesc mai ușor cu ceilalți și nu se mai simt singuri.

3. Dacă nu te-am convins până acum, află că meditația te-ar putea ajuta să îți crești performanța de la locul de muncă. Cercetările au arătat că oamenii care meditează zilnic se concentrează mai ușor și au o memorie mai bună. În plus, reușesc să fie mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor.

4. Starea ta sufletească va avea, de asemenea, de cîștigat de pe urma meditației. Te vei simți mai legată de ceilalți și vei fi mai atentă la sentimentele lor. În plus, vei deveni mai puternică și vei reuși să faci față cu bine situațiilor stresante.

5. Tot studiile au arătat că meditația te ajută să iei cele mai bune decizii, atunci când te confrunți cu o situație dificilă. Aceste exerciții simple te fac mai înțeleaptă și reușești să vezi mai ușor imaginea de ansamblu.

Cum meditezi
Este important să stai într-o poziție relaxantă și să ții ochii deschiși. Dacă îi închizi, îți va fi greu să te concentrezi doar pe respirație și să nu te gândești la alte probleme pe care le ai. Eliberează-te de orice gânduri și concentrează-te doar pe respirație. Începe meditația cu 2-3 minute pe zi și mărește perioada de la o zi la alta. Cu timpul, îți va fi ușor să meditezi 30 de minute zilnic. Nu îți pierde răbdarea și nu renunța, dacă nu vezi beneficii după primele 2 zile. Este nevoie de timp, pentru a a ajunge să meditezi ca la carte.

sursa:

Modificat de ionucmora (acum 9 ani)


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
MadMax
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 371
ionuc, lăsa o pauza înainte de http, ca sa putem si noi accesa direct link-ul.

Cine are metode de meditatie "verificate"?


_______________________________________
regards
MadMax

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
pozitie,lotus + muzica linistita   le parctic de peste 10 ani dar totusi cei care pretind ca ma cunos spun ca-s dus cu pluta    

_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Mediteaza si apoi totul, inclusiv hrana ta, se va schimba


Mancarea nu te face spiritual, insa daca esti spiritual, obiceiurile culinare ti se vor schimba. Nu conteaza ce mananci. Poti sa fii vegetarian, insa de o cruzime extrema si violent ; poti sa nu fii vegetarian, insa sa fii placut si iubitor. Ce mananci nu face aici diferenta.

In India, sunt comunitati care au fost dintotdeauna vegetariene. Jainistii au trait numai cu hrana vegetariana, multi brahmani au mancat numai mancare vegetariana, nu sunt violenti insa nu sunt nici  spirituali. Jainistii sunt cea mai materialista comunitate din India, cea mai atrasa de posesiuni, de acumulare; de-asta au devenit si cei mai bogati. Ei sunt evreii Indiei.

O comunitate non-vegetariana din Occident nu este cu nimic diferita de aceste comunitati vegetariene din India – dimpotriva! Trebuie amintit un lucru foarte important: daca esti violent si vegetarian, atunci violenta ta va gasi alte cai pentru a se exprima. Este ceva natural, pentru ca daca mananci mancare non-vegetariana, acest lucru iti elibereaza violenta.

Asadar, daca cunoasteti vre-un vanator, probabil ca ati realizat ca sunt cei mai iubitori oameni. Intreaga lor violenta este eliberata prin vanatoare; sunt foarte prietenosi, foarte iubitori. Dar un om de afaceri vegetarian nu va avea nici o cale pentru a-si elibera violenta, care devine o cautare pentru bogatie si putere ; se concentreaza pe aceste doua lucruri.

Dar se intampla si invers – i s-a intamplat lui Mahavira. Mahavira Provenea dintr-o familie de razboinici, era un “kshatriya” , violenta era ceva obisnuit pentru el. Insa un efort de meditatie profund si o tacere de 12 ani l-a schimbat interior. Cand s-a schimbat esenta, s-a schimbat si expresia ; cand s-a schimbat interiorul, s-a schimbat si caracterul. Dar schimbarea caracterului nu a fost punctul de pornire, ci o consecinta. Asadar va spun: daca deveniti mai meditativi, veti deveni apoi si vegetarian, de la sine. Nu trebuie sa va preocupe asta. Si daca aceasta se intampla, adica din meditatie sa vina preocuparea pentru hrana vegetariana, atunci e bine; ea nu trebuie sa vina prin minte. Dar daca iti spui, gandesti, iti argumentezi ca mancarea vegetariana e buna, ca te va ajuta spiritual, asta nu iti va fi de nici un folos. Imbracamintea ta, mancarea pe care o mananci, modul tau de viata, stilul personal – totul se va schimba. Dar schimbarea asta nu este o cauza; ea este in tine; tot restul vine dupa aceea.

Daca vei medita suficient de mult si de profund, iti va fi imposibil sa ranesti o fiinta pentru a-ti asigura hrana; va fi imposibil. Nu e o problema de argumentare, sau ca ar scrie undeva, sau ca ar spune cineva asta, nu e o problema de calcul, ca daca mananci mancare vegetariana vei deveni spiritual ; este ceva care se petrece de la sine. Nu este un truc, pur si simplu chiar devii spiritual. Pare atat de absurd! E atat de absurd sa omori pasari si animale doar pentru mancare, incat vei renunta la asta automat. Felul in care te imbraci se va schimba; treptat, iti vor placea haine din ce in ce mai lejere. Cu cat mai relaxat vei fi interior – cu atat hainele iti vor fi mai lejere. In mod automat, spun ; nu va fi o decizie pe care o vei lua in sensul asta. Treptat, pe masura ce vei continua sa porti haine stramte te vei simti inconfortabil, deoarece hainele stramte apartin unei minti tensionate, pe cand hainele lejere apartin unei minti relaxate.


Dar schimbarea interioara este primul lucru care se petrece; tot restul este o consecinta. Daca schimbi ordinea, vei pierde; apoi vei deveni dependent de mancare. Asa sunt oamenii acum.

Odata, a venit la mine un om. Era aplecat, slab si palid, de parca ar fi putut sa moara in orice moment, si a spus: “Vreau sa traiesc numai cu apa.” De ce ? – “pentru ca,” a spus el, “orice altceva este un obstacol in calea spiritualitatii. Acum vreau sa traiesc numai cu apa.”

Omul asta va muri. Au fost cativa oameni care au trait numai cu apa, insa lucrul asta a venit natural, nu a fost ceva “practicat”, experimentat. Ei au fost niste ciudati, niste accidente ; masinaria si chimia corpului lor lucreaza intr-un mod diferit. S-a intamplat, e adevarat – un om poate sa spravietuiasca cu apa, dar nimeni nu poate experimenta acest lucru. Un om poate sa supravietuiasca numai cu aer, dar nimeni nu poate doar sa « practice » asta. Intr-o zi, poate ca stiinta va descoperi schimbarea chimica ce face posibil acest lucru, si atunci fiecare va putea. Stiinta iti poate schimba chimia organismului, si vei putea supravietui numai cu aer. Este posibil, insa lucrul asta nu poate fi “practicat”. Tot efortul e fara sens si toata suferinta – nenecesara. Cu toate astea, sunt si oameni nebuni care incearca lucruri de felul asta, insa asta nu se intamplat niciodata daca depui effort.

A fost odata o femeie in Bengal – a trait 40 de ani fara mancare, insa lucrul asta pur si simplu s-a intamplat. Sotul ii murise si ea nu a putut manca timp de cateva zile – de tristete, de suparare, nu a putut manca. Si dintr-o data a realizat ca, daca nu manca, se simtea mai bine ca niciodata. Apoi si-a dat seama ca, in trecut, de cate ori manca se simtea rau, si dintr-odata a devenit mai sanatoasa decat fusese vreodata. Apoi a trait inca 40 de ani fara sa manance nimic ; aerul ii era singura hrana. Si au fost mai multe cazuri din astea.
A fost odata o femeie in Europa – a trait 30 de ani fara sa manance. A devenit o sfanta, deoarece crestinii au considerat asta un miracol. Au examinat-o cu toate instrumentele stiintifice sa vada ce se intamplase, insa nu au reusit sa descopere nimic; atunci a parut un miracol. Dar nu a fost miracol.

Yoga spune ca exista o posibilitate ca organismul sa se schimbe, “chimia: organismului sa se modifice. Acum faci lucrul asta printr-un canal, printr-un intermediar. Nu poti “consuma” razele soarelui in mod direct, deoarece chimia organismului tau nu este intr-o stare care sa permita asta; mecanismul nu e facut pentru a absolrbi razele soarelui in mod direct. Deci mai intai fructul absoarbe razele soarelui, iar mai apoi se transforma in vitamina C in fruct; apoi mananci fructul, iar apoi vitamina C ajunge in corpul tau. Fructul este doar un intermediar; el lucreaza ca un “agent” care absoarbe razele soarelui si apoi le da corpului tau. Tu le poti absorbi numai prin fruct, nu direct. Dar daca fructul le poate absorbi in mod direct, de ce n-ai putea si tu?

Asadar, intr-o buna zi va aparea o descoperire stiintifica care va arata ca anumite schimbari ale corpului te vor ajuta sa abrobi razele soarelui in mod direct. In momentul acela, fructele nu vor mai fi  necesare. In viitor – si nu ma gandesc foarte departe, ci in urmatorii 50 de ani – stiinta va trebui sa descopere asta. Trebuie sa descopere asta, caci altfel umanitatea va muri, pentru ca mancarea nu va mai fi suficienta. Controlul nasterilor nu va mai fi de ajutor, nimic nu va mai fi de ajutor; populatia creste si creste. Trebuie sa se gaseasca o modalitate prin care sa se renunte la mancare si absorbtia rezelor cosmice sa fie posibila. S-a intamplat in anumite cazuri, dar a fost o intamplare. Daca I se poate intampla unui om, atunci se poate intampla oricarui om – dar nu intamplator, ci ca o schimbare stiintifica.
Nu incercati insa astfel de lucruri, ele nu sunt spirituale. Chiar daca tu consumi razele de soare in mod direct, nu e nimic spiritual aici. Ce e spiritual? Crezi ca daca renunti la intermediul fructului devii spiritual? Chiar daca traiesti numai cu apa, nu e nimic spiritual in asta.

Nu conteaza ce mananci; ceea ce ESTI este un fenomen cu totul diferit. Si cand asta se schimba, totul ce schimba. Insa schimbarea asta nu va veni din minte, ci din interiorul tau cel mai profund. Apoi lucrurile se vor schimba automat. Sexul va disparea incetul cu incetul. Nu spun sa fii un brahmachari, un celibatar. Asta e o prostie, pentru ca daca te straduiesti sa devii celibatar, atunci mintea ta va deveni din ce in ce mai sexuala si astfel va fi urata si murdara; te vei gandi numai la sex. Nu e bine asa ; vei innebuni. Freud spune ca 90% dintre oameni innebunesc pentru ca si-au reprimat sexualitatea.

Eu nu spun sa-ti schimbi obiceiurile sexuale sau pe cele alimentare; eu iti spun sa te schimbi pe tine, si apoi toate celelalte lucruri se vor schimba. De ce e nevoie de atata sex? – pentru ca esti tensionat, si sexul devine un mod de detensionare. Tensiunile tale sunt eliberate prin sex – te simti relaxat, poti sa dormi. Daca il reprimi, vei ramane tensionat. Daca reprimi sexul – singura eliberare, singura posibilitate de eliberare – ce se va intampla? Vei innebuni. Unde iti vei elibera atunci tensiunile?

Consumi mancare; mancarea e ceruta de organism,iar acesta respinge numai lucrurile care nu ii sunt necesare. Orice mananci, este intr- un fel, cerut de organism. Daca mananci hrana de origine animala, daca mananci mancare non-vegetariana, mintea ta, corpul tau, tu cu totul esti violent. Si e nevoie de asta. Nu schimba asta, pentru ca altfel violenta ta va trebui sa isi gaseasca alt canal.

Schimba-te si hrana ta se va schimba, modul in care te imbraci se va schimba, activitatea ta sexuala se va schimba. Insa schimbarea trebuie sa vina din interior, nu de la periferie. Si toata “turbulenta” este la periferie; in adancuri nu este agitatie. Esti ca marea ; du-te si priveste marea. Toata agitatia, tot zgomotul valurilor sunt doar la suprafata; pe masura ce cobori in adancuri, este din ce in ce mai mult calm. In adancul cel mai adanc al marii, nu este agitatie, nu este nici macar un singur val.

Mai intai, du-te adanc in marea ta pentru a obtine o cristalizare calma, pentru a ajunge la punctul unde nu ajunge nici o tulburare. Ramai acolo. De acolo vin toate schimbarile, toate transformarile. Odata ce ai ajuns acolo, ai devenit maestru. Acum tot ce nu este necesar poate fi aruncat, fara nici un fel de lupta sau straduinta.

Ori de cate ori renunti la ceva prin lupta, de fapt nu renunti. Poti sa renunti la fumat prin lupta, si apoi vei incepe sa faci altceva in loc, pentru a inlocui fumatul. Poti sa incepi sa mesteci guma, e acelasi lucru, nu e nici o diferenta. Asta inseamna ca ai nevoie sa faci ceva cu gura – fumat, mestecat, orice. Cand gura ta lucreaza, te simti bine, pentru ca tensiunile din gura sunt eliberate. Asadar, de cate ori un om se simte tensionat, incepe sa fumeze. De ce oare prin fumat sau mestecat guma sau tutun se elibereaza tensiunile?

Uita-te la un copil mic. De cate ori se simte tensionat, isi baga mainile in gura, va incepe sa-si “mestece” mana. Asta este un substitut pentru fumat. Si de ce se simte bine cu degetul in gura? De ce copilul se simte bine si adoarme? Asta este strategia majoritatii copiilor de cate ori nu au somn, isi baga degetul in gura, se simt bine si adorm. De ce? – pentru ca degetul devine un substitut al sanului mamei. Mancarea este relaxanta. Nu poti sa mergi la culcare cu stomacul gol, e greu sa adormi asa. Cand stomacul e plin te simti adormit, corpul are nevoie de odihna. Asadar, de cate ori copilul ia sanul mamei in gura, laptele curge, are caldura si iubire. Copilul este relaxat, nu se mai ingrijoreaza de nimic; tensiunile s-au relaxat. Degetul este doar un inlocuitor al sanului; nu ii da lapte, este un inlocuitor fals, insa ofera o senzatie asemanatoare.

Cand copilul creste, daca isi suge degetul in public vei crede ca e prostut, asa ca ia o tigara. Sa fumezi o tigara nu e o prostie, e un lucru acceptat. Este un inlocuitor al degetului, insa mult mai daunatoare. Mai bine iti fumezi degetul! Fumeaza pana mori; nu e daunator, e mai bine. Nu e nici un rau, insa atunci oamenii vor crede ca esti copilaros, juvenil; oamenii vor crede ca esti prost. Ce faci? Insa acolo exista o nevoie care trebuie satisfacuta prin ceva.

Si In tarile in care hranirea copiilor la san este oprita, se va fuma mai mult. De-asta in Occident se fumeaza mai mult decat in Orient – pentru ca nici o mama nu e pregatita sa dea san copilului, pentru ca forma s-a pierdut. In Occident, incidenta fumatului e din ce in ce mai mare; chiar si copiii fumeaza.

Am auzit odata o mama spunandu-i copilului ei: “Nu vreau sa aflu de la vecini ca ai inceput sa fumezi. Fii sincer si, atunci cand te vei apuca de fumat, te rog sa-mi spui.”

Copilul raspunde: “Fii fara grija, mama, deja m-am lasat. De 1 an de zile m-am lasat de fumat. E deja un an, asa ca nu-ti face griji.”

Copiii fumeaza si mamele nu stiu despre asta, asta se intampla pentru ca hranitul copiilor la san s-a oprit. In toate societatile primitive, un copil de 7, 8, 9 ani va continua sa suga. E o satisfactie foarte mare in asta, si fumatul nu va mai fi necesar. De-asta in societatile primitive barbatii nu sunt asa de interesati de sanii femeilor. Au avut destul – nu mai e nevoie! Femeile merg fara sa-si mai acopere sanii; nu se pune problema ca cineva sa le atace. Nu se uita nimenii la sanii lor.

Daca ai fi primit san timp de 10 ani la rand, te-ai fi saturat si te-ai fi plictisit; ai spune, “Gata, stop!” dar fiecare copil a incetat sa mai primeasca san inainte de vreme, si asta a lasat o rana. Asa incat toate tarile civilizate sunt obsedate de sani. Chiar si un batran pe moarte este Obsedat de sani, cauta sani. Asta pare o nebunie – si este. Dar cauza principala este aici: copiii trebuie sa primeasca san; altfel, vor ramane dependenti de asta, toata viata vor cauta lucrul asta. Nu te poti lasa brusc de fumat oentru ca fumatul e legat de multe alte lucruri si are si alte implicatii. Esti tensionat, si daca renunti la fumat vei incepe sa faci altceva si acel altceva poate fi chiar mai daunator.

Nu fugi de probleme, rezolva-le ! Problema este ca esti tensionat, deci scopul ar trebui sa fie sa te detensionezi, si nu daca sa fumezi sau sa nu fumezi. Mediteaza. Relaxeaza-ti tensiunile si te preocupa de nimic. Ingaduie catharsis-ului sa se intample. Cand nu esti tensionat, lucrurile astea vor deveni absurde, prostesti, si vor disparea. Ceea ce mananci se va schimba, modul tau de viata se va schimba.

Dar eu insist asupra ta. Caracterul e secundar, comportamentul e secundar ; sinele tau estential este principal. Nu acorda prea multa atentie lucrurilor pe care faci, acorda multa atentie catre ceea ce esti. Fiinta ta trebuie sa devina centrul preocuparilor, actiunea va veni de la sine. Cand fiinta se schimba, actiunea o va urma.

Osho.



_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Sara Lazar, neurolog la Spitalul General din Massachusetts si Scoala Medicala de la Harvard, a fost unul dintre primii oameni de stiinta care au testat beneficiile meditatiei si constientizarii, neconfirmate stiintific, prin metoda de scanare a creierului. Ceea ce a descoperit a surprins-o – si anume ca meditatia poate efectiv sa modifice creierul. Iata ce explica ea:

Q: Ce anume v-a determinat sa analizati meditatia si constientizarea si efectul lor asupra creierului?

Lazar: Ma antrenam impreuna cu o prietena pentru maratonul din Boston. Am suferit cateva leziuni in urma alergarii si am consultat un fizioterapeut, care mi-a recomandat sa nu mai alerg si sa fac doar exercitii de intindere. Asa ca am inceput sa practic yoga ca forma de terapie fizica. Am inceput sa inteleg ca are efecte puternice si beneficii reale, asa ca am devenit curioasa sa inteleg motivul pentru care functioneaza.

Profesoara de yoga emitea tot felul de teorii, ca yoga iti mareste compasiunea si iti deschide inima. Si ma gandeam  ‘Da, da, da. Eu sunt aici doar pentru exercitiile fizice.’ Dar am observat ca am devenit mai calma.

Ma descurcam mai bine in situatii mai stresante. Eram mai plina de compasiune si aveam inima mai deschisa, puteam vedea lucrurile si din perspectiva celorlalti.

Ma gandeam ca e doar efectul placebo. Dar am cautat in literatura stiintifica dovezi si am gasit ca meditatia a fost asociata cu reducerea stresului, a depresiei, a anxietatii, a durerii si a insomniei, precum si cu o crestere a calitatii vietii.

La momentul acela, imi pregateam doctoratul in biologie moleculara. Asa ca am inceput sa fac acest studiu ca o lucrare postdoctorat.
Q: Cum s-a desfasurat munca de cercetare?
Lazar: Primul studiu a analizat un grup de persoane care meditau de multa vreme si l-am comparat cu un grup de control. Am descoperit ca cei care meditau de multa vreme aveau o cantitate mai mare de materie cenusie in zona insulara si in zonele senzoriale, cortexul auditiv si senzorial. Cand esti mai constient, esti mult mai atent la felul in care respiri, la sunete si la trairea prezenta, iar functia cognitiva nu este la fel de activa. Simturile sunt mai ascutite.

Am descoperit si in zona cortexului frontal mai multa materie cenusie, zona asociata cu memoria functionala si luarea deciziilor.

S-a dovedit in multe studii ca odata cu varsta, cortexul se micsoreaza – iti dai seama mai greu de unele lucruri si memoria e mai slaba. Dar in aceasta zona a cortexului prefrontal, persoane de 50 de ani care practicau meditatia aveau aceeasi cantitate de materie cenusie ca cele de 25 de ani.

Asa ca prima intrebare care a aparut a fost daca participantii la studiu cu mai multa materie cenusie avusesera aceasta cantitate de materie cenusie si inainte de a incepe sa mediteze. Asa ca am efectuat un alt doilea studiu.

Am selectat persoane care nu mai meditasera si am format un grup care a participat la un program de opt saptamani de reducere a stresului prin exercitii de meditatie.

Q: Ce ati descoperit?

Lazar: Am descoperit diferente in volumul creierului dupa opt saptamani in cinci zone diferite la cele doua grupuri. In grupul care a practicat meditatie, am descoperit o crestere in patru zone:

Diferenta principala am descoperit-o in cortexul cingular posterior, zona ce raspunde de starea de visare a mintii si de constiinta identitatii.
Hipocampusul stang, care ajuta in procesul de invatare, capacitate cognitiva si reglare emotionala.
Jonctiunea temporal parietala, sau JTP, care raspunde de formarea unei opinii, empatie si compasiune.
O zona a trunchiului cerebral denumita Punte, unde se produc numerosi neurotransmitatori de reglare.
Amigdala, partea creierului care induce reactia de lupta sau fugi, este esentiala pentru reactia la anxietate, teama si stres in general. Aceasta zona si-a redus dimensiunea la grupul care a participat la programul de reducere a stresului prin exercitii de meditatie.

Modificarea nucleului amigdalian a fost asociat cu o reducere a nivelului de stres.

Q: Cat timp trebuie o persoana sa practice meditatia pana apar modificari la nivelul creierului?

Lazar: Din datele noastre, modificarile la nivelul creierului apar dupa numai opt saptamani.

In cadrul programului nostru de reducere a stresului prin exercitii de meditatie, participantii au avut o sesiune pe saptamana. Au primit o inregistrare si li s-a spus sa practice acasa 40 de minute pe zi. Asta a fost tot.

Q: Deci, 40 de minute pe zi?

Lazar: Ei bine, acest lucru a variat substantial in cadrul studiului. Unii au practicat 40 de  minute in fiecare zi. Altii au practicat mai putin. Iar altii doar de cateva ori pe saptamana.

In studiul meu, media a fost de 27 de minute pe zi. Adica in jur de o jumatate de ora.

Nu exista inca suficiente informatii despre cat ar trebui sa practice o persoana pentru a avea beneficii.

Profesorii care predau meditatie iti vor spune, desi nu exista nicio baza stiintifica in acest sens, insa relatari de la practicanti sugereaza ca 10 minute pe zi sunt suficiente pentru a avea beneficii. Dar trebuie sa testam aceste afirmatii.

Initiem un studiu despre care nutrim speranta ca va arata semnificatia functionala a acestor modificari. Studiile efectuate de alti cercetatori au demonstrat ca meditatia poate contribui la sporirea atentiei si a abilitatilor de reglare a emotiilor. Dar majoritatea au fost studii care nu a implicat neuroimagistica. Asa ca acum imbinam studiile comportamentale cu metodele neuroimagisticii.

Q: Avand in vedere dovezile stiintifice, ce ati incuraja cititorii sa faca?

Lazar: Exercitiul de meditatie este ca orice alt exercitiu. Este o forma de exercitiu al mintii. Si asa cum exercitiul fizic ne mareste sanatatea, ne ajuta sa facem fata mai bine stresului si promoveaza longevitatea, si meditatia confera beneficii similare.

Dar, la fel ca exercitiul fizic, nu poate vindeca orice. Ideea este ca ajuta ca terapie aditionala. Nu poate fi folosita singura. A fost testata in foarte multe afectiuni, insa rezultatele variaza considerabil – poate influenta unele simptome, in timp ce fata de altele poate sa nu aiba niciun efect. Iar uneori rezultatele sunt modeste. Si nu functioneaza pentru toata lumea.

Suntem inca la inceputul studiilor si abia deslusim ce poate sa faca si ce nu.

Q: Luand in considerare aceste limitari, care ar fi recomandarea dumneavoastra?

Lazar: Poate ajuta multe persoane. Cel mai important este sa gasesti un profesor foarte bun. Pentru ca este simplu, dar si complex in acelasi timp. Si este bine sa intelegi ce se intampla in mintea ta. Iar un profesor bun este de nepretuit.

Q: Practicati meditatia? Si o faceti cu un profesor?

Lazar: Da si da.

Q: Cum v-a influentat dumneavoastra viata?

Lazar: Practic meditatia de 20 de ani, asa ca pot spune ca a avut un impact puternic asupra vietii mele. Te conecteaza foarte bine la realitate. Reduce stresul. Te ajuta sa gandesti mai limpede. Este foarte buna pentru relatiile interpersonale. Am mai multa empatie si compasiune pentru oameni.

Q: Cum va faceti dumneavoastra exercitiile de meditatie?

Lazar: Depinde. Sunt zile in care practic 40 de minute. Altele in care practic doar cinci minute. Iar alteori deloc. La fel cum e cu exercitiile fizice. De trei ori pe saptamana este ideal. Dar si daca faci cate putin in fiecare zi, tot e bine. Cu siguranta as avea beneficii mai mari daca as practica mai mult. Nu stiu in ce masura creierul meu se modifica. Dar este ceva care deocamdata mie imi face foarte bine.

Sursa utilizata:
– meditatia



Modificat de ionucmora (acum 9 ani)


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
O parte importanta a meditatiei este respiratia.(as indraznii sa spun cea mai importanta)
OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV
Există în respiraţie ceva de învăţat, şi puteţi să îl învăţaţi numai însoţindu-l de o lucrare a gândului. Inspirand, gândiţi-vă că reuşiţi să vă dilataţi până când atingeţi hotarele universului apoi, expirand, reveniţi spre voi înşivă, spre eul vostru care este ca un punct imperceptibil, vă dilataţi apoi din nou. Descoperiţi astfel că această mişcare de flux şi reflux este cheia tuturor ritmurilor din univers. Încercând să vă conştientizaţi în sinea voastră, pătrundeţi în armonia cosmică, şi se produce un schimb între univers şi voi. Fiindcă inspirând, primiţi nişte elemente din spaţiu, şi expirând, proiectaţi, în schimb, ceva din inima şi sufletul vostru. Natura a lăsat peste tot nişte mijloace pentru a-i pătrunde misterele. Dacă filozofii ar practica o respiraţie conştientă, ei ar înţelege multe lucruri despre care, pentru moment, ei vorbesc şi scriu fără să înţeleagă nimic. De altfel, capacitatea de a gândi este legată de respiraţie. Pentru a avea o minte limpede, trebuie să învăţaţi să respiraţi.
Mai multe tenhnici respiratorii le gasim pe site-ul


la capitolul "tehnica suflului"


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
O parte importanta a meditatiei este respiratia.(as indraznii sa spun cea mai importanta)
OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV
Există în respiraţie ceva de învăţat, şi puteţi să îl învăţaţi numai însoţindu-l de o lucrare a gândului. Inspirand, gândiţi-vă că reuşiţi să vă dilataţi până când atingeţi hotarele universului apoi, expirand, reveniţi spre voi înşivă, spre eul vostru care este ca un punct imperceptibil, vă dilataţi apoi din nou. Descoperiţi astfel că această mişcare de flux şi reflux este cheia tuturor ritmurilor din univers. Încercând să vă conştientizaţi în sinea voastră, pătrundeţi în armonia cosmică, şi se produce un schimb între univers şi voi. Fiindcă inspirând, primiţi nişte elemente din spaţiu, şi expirând, proiectaţi, în schimb, ceva din inima şi sufletul vostru. Natura a lăsat peste tot nişte mijloace pentru a-i pătrunde misterele. Dacă filozofii ar practica o respiraţie conştientă, ei ar înţelege multe lucruri despre care, pentru moment, ei vorbesc şi scriu fără să înţeleagă nimic. De altfel, capacitatea de a gândi este legată de respiraţie. Pentru a avea o minte limpede, trebuie să învăţaţi să respiraţi.
Mai multe tenhnici respiratorii le gasim pe site-ul


la capitolul "tehnica suflului"


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Pelerinajul
4.50
A prefera pelerinajele exterioare locurilor oculte interioare de pelerinaj,este la fel cum a prefera  cioburi de oale sparte in locul unor bijuterii foarte pretioase.
4.51
Realizarea in propria constiinta a acestor pelerinaje interioare iti va eradica cu adevarat ignoranta
4.52
Adevaratii yoghini(credinciosi),care venereaza mereu Sinele Suprem Nemuritor Atmana ( Eul Divin),nu au deloc nevoie de apele locurilor de pelerinaj si nici de statuile facute din lut ale diferitelor zei.
4.53
Tirtha-urile(locurile de pelerinaj) din corpul tau sunt mult superioare celor care se afle in lumea exterioara.De aceea"pelerinajul" interior,ce este realizat de yoghin(credincios) pentru relevarea Sinelui Suprem Nemuritor Ataman este cel mai important dintre toate.Pelerinajele exterioare sunt nimic pe langa el.
4.54
Atunci cand mintea este impura,ea nu poate fi purificata in locurile de pelerinaj exterioare,unde oamenii se imbaiaza zilnic.Purificare mintii se  produce ca urmare a unei intentii ferm orientate in acest sens si nu poate sa apara  doar mergand dintr-un loc in altul.
4.55
Purificare prin intermediul vizitarii unor locuri exterioare nu poate fi eficienta,la fel cum un vas ruginit nu se poate curati doar daca il stropim cu apa.
4.57
Desi Shiva (Dumnezeu) se gaseste chiar in fiinta ta,cei ignoranti recomanda adorarea Lui prin intermediul unor reprezentari facute din lemn sau piatra sau a unor pelerinaje exterioare.
4.58
Adevaratul yoghin (credincios) priveste in interiorul fiintei sale,deoarece el stie ca toate aceste imagini nu sunt confectionate  decat pentru al ajuta pe cel neinitiat sa se apropie tot mai mult de cel mai mare mister care exista:revelarea Supremului Absolut(Dumnezeu)
Text Kriya Yoga Upanishad
Citat
Yoga in upanisade editura Shambala

Modificat de ionucmora (acum 9 ani)


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la