phoenix
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
phoenix | Inregistrare | Login

POZE PHOENIX

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
bianca maria pe Simpatie
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 80 ani
phoenix / Istorie / Inghetata,scurt istoric Moderat de Beauceant
Autor
Mesaj Pagini: 1
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 200
Împărații Chinei au fost cei care au consumat pentru prima dată înghețată. Bucătarii lor amestecau zăpada și gheața, aduse din munți, cu fructe, vin și miere pentru a crea un desert gustos care să contribuie la relaxarea conducătorilor.

NeroÎn anul 62 d.Hr., împăratul roman Nero a dorit atât de mult să consume înghetață, încât și-a trimis sclavii în munți pentru a aduce zăpadă și gheață. Apoi, acestea erau amestecate cu nectar, fructe și miere.

În anul 1295, Marco Polo s-a întors din China în Italia cu o nouă rețetă, și anume înghețata din zăpadă amestecată cu lapte de iac pentru a avea o consistența mai cremoasă. Ideea a fost răspândită rapid, iar oamenii instăriți ai Italiei au început să se bucure de acest lapte înghețat.

Catherine-de-mediciÎn 1533, Caterina de Medici din Florența a devenit Regina Franței când s-a căsătorit cu regele francez Henry II. Printre lucrurile pe care le-a luat cu ea atunci când s-a mutat la castelul din Franța a fost rețeta ei pentru lapte înghețat. Curând după aceea, mulți bucătari francezi au început să prepare acest desert.

Unul din ei a deschis un magazin pentru a vinde acest produs. A fost primul care a adăugat aromele ca ciocolata sau căpșunile. Când Charles I al Marii Britanii a vizitat Franța în anii 1600, el a avut ocazia de a gusta laptele înghețat și a fost atât de încântat, încât a dorit să cumpere rețeta de la bucătarul francez. Populația instărită britanică a început să consume acest desert delicios și neobișnuit pentru acele vremuri. În anul 1700, Guvernatorul Bladen din Maryland, care era din Regatul Unit, servea în mod obișnuit înghețată musafirilor lui. 76 de ani mai târziu s-a deschis în New York primul magazin de înghețată din America.

În anul 1851, Jacob Fussel a deschis prima fabrică de înghețată din Statele Unite ale Americii în Baltimore, Maryland. Prima mașina comercială de făcut înghețată a fost inventată în Australia în 1855, iar producerea mecanizată a înghețatei a avut loc în anii 1880 și 1890.

În 1899, August Gaulin a inventat omogenizatorul, care a ajutat la obținerea unei texturi mai fine a înghețatei, iar în 1902, același inventator a creat un frigider de înghețată care ducea la o solidificare mai rapidă a desertului.

În 1903, Italo Marchiony, un bărbat care vindea înghețată pe străzile New York-ului, a inventat cornetul de înghețata și a obținut un brevet pentru ideea sa. Cupa de vafă a fost creată deoarece Italo era sătul ca oamenii să plece cu cele de sticlă sau să le spargă.

În 1919, tot în America, a apărut prima înghețată invelită în ciocolată și în 1920 prima înghețată pe băț.

După un lung itinerariu de răspândire și perfecționare, înghețata încă se află în topul preferințelor în materie de deserturi.

surse idfa.org, kvora.net, eatonrapidshistory.com



_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 8 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la