klaire
Member
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 72
|
|
Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, coordonarea unitara a activitatilor acestui Sistem fiind facuta de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT, anunta Mediafax.
Raportul comisiei de aparare din Senat, cu amendamente, a fost adoptat cu 95 de voturi pentru, iar proiectul de lege a fost adoptat cu 92 de voturi pentru.
Senatul este Camera decizionala, dupa ce legea a trecut tacit de Camera Deputatilor, pe 17 septembrie.
Legea stabileste cadrul general de reglementare in domeniul securitatii cibernetice si obligatiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat in scopul protejarii infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, si prevede obligatii privind asigurarea securitatii sistemelor lor si notificarea clientilor in situatia unor incidente/atacuri cibernetice si luarea de masuri pentru a restabili conditiile normale de functionare.
Coordonarea activitatilor SNSC se realizeaza de catre Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica (COSC), format din reprezentanti ai Ministerelor de Externe, de Interne, Apararii, cel pentru Societatea Informationala, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS precum si secretarul CSAT.
Conducerea COCS este asigurata de consilierul prezidental pe aparare si securitate nationala, in calitate de presedinte si consilierul premierului pe problem de securitate, ca vicepresedinte.
SRI este desemnat autoritatea nationala in domeniul cibernetic si asigura coordonarea tehnica a COSC. In acest sens, in structura SRI functioneaza Centrul National de Securitate Cibernetica (CNSC).
De asemenea, proiectul prevede ca la nivel national se constituie Sistemul National de Alerta Cibernetic, care reprezinta un ansamblu de masuri si proceduri destinat prevenirii si contracararilor atacurilor cibernetice.
Instituirea nivelurilor de alerta cibernetica precum si trecerea de la un nivel la altul de alerta se stabilesc de catre CSAT.
Conform articolului 18 din lege, detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizorii de servicii de internet au obligatia de a-si notifica, de indata, clientii, persoane de drept public si privat, in situatiile in care sistemele informatice utilizate de acestia au fost implicate in incidente sau atacuri cibernetice si de a dispune masurile necesare in vederea restabilirii conditiilor normale de functionare, dar nu mai tarziu de 24 de ore din momentul in care au fost sesizati de autoritatile competente.
Monitorizarea si controlul aplicarii legii se asigura de catre Camera Deputatilor si Senat, Administratia Prezidentiala, Guvern, CSAT precum si institutiile si autoritatile publice prevazute la articolul 10, si anume Ministerelor de Externe, de Interne, Apararii, cel pentru Societatea Informationala, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS.
Legea prevede ca in vederea exercitarii atributiilor, conducatorii autoritatilor desemneaza persoane abilitate sa desfasoare activitati de control, care, in baza si limitele imputernicirii, au dreptul de a solicita declaratii sau orice documente necesare pentru efectuarea controlului, sa faca inspectii, inclusiv inopinate, la orice instalatie, incinta sau infrastructura, cu respectarea prevederilor legale in vigoare si sa primeasca, la cerere sau la fata locului, informatii sau justificari.
Deputaţii PNL contestă la CC Legea securităţii cibernetice, pe care toţi senatorii PNL au votat-o
|
|