ionucmora
Full member
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
|
|
Tehnologia care iti “citeste” sentimentele si muzica preferata, creata de niste clujeni
Claudiu Cretu, Calin Mihalceanu, Alex Marinescu, David Lapsanschi si Miklos Albert sunt clujenii de la Evozone care au reusit sa puna la punct un device care iti poate crea pe loc un playlist adaptat starii in care te afli. Proiectul a fost premiat la Intel RealSense App Challenge, competitie mondiala in domeniul computingului perceptual, desfasurata recent.
Tara noastra a avut doua proiecte premiate in concurs, alese din peste 7.000 de idei participante la concurs. Pe langa cel al clujenilor, numit MoodFlux, a mai fost remarcat si "Drill Sergeant Simulator", aplicatie prin care utilizatorul are posibilitatea sa antreneze soldatii virtuali din subordine prin interactiune naturala, potrivit hotnews.ro, realizat de o echipa de tineri din Bucuresti si Timisoara. Cele doua echipe au obtinut locul doi si premii in valoare de 10.000 de dolari fiecare.
Intel RealSense App Challenge a pus in concurs premii totale in valoare de un milion de dolari. Concursul a fost structurat pe cinci categorii: Gaming & play; Aplicatii de tip edutainment; Interactiune naturala; Colaborare/creatie; Open innovation. Cu ajutorul camerei 3D Intel RealSense, participantii la InterRealSens App Challenge au dezvoltat aplicatii pentru recunoastere faciala, urmarirea mainii si a degetului, recunoastere verbala, realitate augmentata.
Membrii echipei Evozon MoodFlux sunt din Cluj si lucreaza ca ingineri software, patru dintre ei avand background de programator si unul de designer grafic.
Navigarea prin interfata, controlul si gestionarea pieselor din colectie, se pot realiza foarte usor folosind gesturi simple, in aer, fara mouse sau tastatura. Cu ajutorul camerei 3D Intel RealSense, MoodFlux interpreteaza daca starea de spirit a utilizatorului e pozitiva sau nu, in timp ce asculta muzica, si genereaza secventa de melodii in functie de datele colectate. Astfel, daca MoodFlux "simte" ca piesa cantata nu e pe gustul tau sau esti trist, o va schimba cu ceva mai corespunzator care sa te binedispuna.
Echipa de la Cluj a lucrat la acest proiect timp de aproximativ o luna.
“Noi lucram cu device-uri noi tot timpul si vrem sa vedem ce este pe piata in orice moment. Concursul de la Intel a fost doar un motiv ca sa ne apucam mai repede sa lucram cu Intel Real Sence”, a spus Claudiu Cretu, liderul echipei.
Despre detaliile care i-au determinat pe cei din juriu sa aleaga proiectul de la Cluj din cele peste 7.000 de proiecte participante a fost “arta detaliata si modul nou de interactiune cu muzica”.
“Cel putin asta a fost intentia noastra. Ne-am propus sa continuam dezvoltarea aplicatiei, dar nu am ales inca o directie. Sunt destul de multe optiuni. O sa urmarim in continuare si alte concursuri de la Intel, sa vedem ce alte aparate, device-uri mai scot, o sa urmarim ce imbunatatiri aduc la Intel RealSense si o sa aducem alte functionalitati, de genul integrare cu sistemele de furnizat muzica. Pana la urma, aplicatia e un player, un nou mod de a interactiona cu muzica, dar fara muzica nu avem un continut. Acesta va veni din sistemele care furnizeaza muzica. Nu avem nici un timeline sa punem in practica proiectul, dar la modul in care exista acum poate fi folosit de oricine. Pe masura ce vor fi disponibile, noile functionalitati vor fi adaugate”, a mai precizat Cretu.
Practic, dispozitivul permite alcatuirea unui playlist, o selectie de piese preferate fara a se mai introduce nici un fel de date. MoodFlux face asta doar urmarind starea pe care o are o persoana in momentul in care asculta muzica.
“InterRealSense poate detecta starea in care se afla o persoana, daca este trista sau fericita. Vom asocia aceste detalii cu piesa cantata si vom crea un playlist asa incat sa putem schimba starea unei persoane in momentul in care asculta muzica”, a detaliat acesta.
Device-ul e mult mai avansat decat ar fi putut cineva sa anticipeze in urma cu 10-15 ani, chiar si cand e vorba de creatorii sai.
“Acum 10-15 ani nu aveam nici telefoane mobile smart, nu exista nici o optiune non-touch de interactiune cu calculatorul. Tehnologia a avansat foarte repede si tocmai de asta noi vrem sa lucram cu toate, sa vedem incotro merge tehnologia pentru a o putea folosi intr-un mod cat mai util”, a mai spus Claudiu Cretu.
Modificat de ionucmora (acum 9 ani)
_______________________________________ Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”
|
|