phoenix
Numele forumului cat si aceasta descriere pot fi modificate accesind meniul ADMIN -> OPTIUNI
Lista Forumurilor Pe Tematici
phoenix | Inregistrare | Login

POZE PHOENIX

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
draghici_elena2000
Femeie
24 ani
Dambovita
cauta Barbat
24 - 62 ani
phoenix / Arta si cultura / Romani celebri-n lume Moderat de Beauceant
Autor
Mesaj Pagini: 1
modi
Administrator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 128
Multi romani de mare valoare si-au gasit recunostiinta si omagiile dincolo de granitele tarii. Asa, pe loc, mintea-mi pleaca la Brancusi, desi sunt multi altii la fel de apreciati.
Dar sa-i luam pe rand si sa le dedicam un topic:


_______________________________________
Semper fi ....

pus acum 9 ani
   
klaire
Member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 72
JEAN NEGULESCO


pus acum 9 ani
   
niphilim
Full member

Din: Atlantida de Jos
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 265

klaire a scris:

JEAN NEGULESCO


Un personaj absolut fantastic !
In Scoala de Arte Populare i-am citit autobiografia Drum printre stele . De la modesta slujba de portar la hotel , la scurta sa intersectie in Parisul perioadei dadaiste cu Brancusi , cu Modigliani , Picasso , si multi alti mari artisti - pana la fulminanta sa cariera la Hollywood !

Thanks K !

( daca ''sap'' prin biblioteca sunt aproape sigur ca inca mai am cartea ........ )

Modificat de niphilim (acum 9 ani)


_______________________________________
Baezmeticidae Acefaloidae Cometidoidis Vulgo , daca te prind pe orbita lui Phoenix te dau cu capu' de toti asteroizii ! Sa mor io !
Esti cel mai prost din galaxie !!!


pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Béla Lugosi, pe numele real Béla Ferenc Dezső Blaskó (n. 20 octombrie 1882, Lugoj — d. 16 august 1956, Los Angeles)

_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
proapis13
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 159
Victor Daimaca...Victor Daimaca – singurul astronom român descoperitor de comete.

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Mircea Eliade (n. 13 martie 1907, București – d. 22 aprilie 1986, Chicago)[1] a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago. Filozof și istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
proapis13
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 159
Stefan Odobleja
...autor, filozof, medic militar și scriitor român, precursor mondial al ciberneticii generalizate


pus acum 9 ani
   
klaire
Member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 72
Ștefan Procopiu (n. 19 ianuarie 1890, Bârlad - 22 august 1972, Iași) a fost un fizician, profesor universitar și inventator român, membru titular (din 1955) al Academiei Române. A descoperit efectul Procopiu de depolarizare a luminii.

Procopiu s-a dedicat stiintei si cercetarii înca din timpul studentiei. Primele rezultate remarcabile din cercetare sunt publicate în anul 1913 sub titlul "Determinarea momentului magnetic molecular prin teoria cuantelor lui M. Planck” aparuta în "Bulletin Scientifigue de l'Academie Roumaine de Sciences". În urma studiilor privind teoria cuantelor lui Planck si a teoriei magnetismului lui Langevin, Procopiu stabileste, pentru prima data în lume, valoarea momentului magnetic molecular, numit si magnetonul teoretic, M=he/4?m.
          Este recunoscut faptul ca Stefan Procopiu calculeaza valoarea magnetonului teoretic cu doi ani înaintea prof. A. Bohr din Danemarca. În literatura de specialitate din tara noastra aceasta descoperire este cunoscuta sub denumirea de magnetonul Bohr-Procopiu. Descoperirea facuta de Procopiu în 1912 îl consacra pe Procopiu printre fizicienii de renume mondial.

          În anul 1912 este numit preparator la Universitatea din Iasi. Între 1913-1919 activeaza la Facultatea de fizica din Bucuresti, la început ca asistent suplinitor, si apoi ca sef de lucrari în cadrul Laboratorului aplicatiilor caldurii si electricitatii. Fiind preocupat si de probleme tehnice, Procopiu publica la Bucuresti, în 1913, lucrarea "Cercetari experimentale asupra telegrafiei fara sârma", iar în 1916 inventeaza un aparat pentru localizarea gloantelor din corpul ranitilor, stabilind adâncimea la care se aflau acestea.
         În anul 1919 obtine o bursa Adamachi si pleaca la Paris pentru studii la doctorat. Aici frecventeaza cursurile unor savanti ilustri ai vremii, precum Gabriel Lippman, Marie Curie, Paul Langevin, Aymé Cotton.

     Îndrumatorul tezei de doctorat este pentru început prof. Gabriel Lippman. Dupa decesul prof. Lippman, conducator la doctorat devine prof. Aymé Cotton. Procopiu descopera si analizeaza în laboratorul de fizica al Universitatii Sorbona, în anul 1921, un fenomen optic nou ce consta în depolarizarea longitudinala a luminii de catre suspensii si coloizi. Aceasta descoperire a fost prezentata în sedinta Academiei de Stiinte din Paris la 8 august 1921. Fenomenul este numit în anul 1930, de catre prof. A. Boutaric, FENOMENUL PROCOPIU.

          La 5 martie 1924, Procopiu obtine titlul de doctor în stiinte fizice cu lucrarea "Asupra birefringentei electrice a suspensiilor", în fata unei comisii formata din profesorii Aymé Cotton, Charles Fabry si H.Mouton. Teza de doctorat a fost publicata la Editura „Masson”- Paris si trimisa celor mai renumiti fizicieni ai vremii respective, dar si prietenilor apropiati profesorului Procopiu.
          O alta descoperire importanta, rod a cercetarii efectuate de prof. Procopiu este cea a fortei electromotrice de miscare a elementelor galvanice.
          În domeniul feromagnetismului a întreprins numeroase cercetari, ale caror rezultate au fost publicate în reviste de specialitate din tara si strainatate. Astfel, în 1930, studiind efectul Barkhausen, ce consta în trecerea curentului alternativ prin fire de material feromagnetic, descopera un efect circular al discontinuitatii magnetice. Acest efect a fost numit în 1951 EFECT PROCOPIU. O aplicatie tehnica valoroasa a acestui efect a fost realizata de fizicianul american Roman Storski la constructia masinilor de calcul.

          Un alt domeniu de cercetare, început la Iasi în 1931 de prof. Procopiu si desfasurat timp de mai multe decenii a fost cel al magnetismului terestru, ale carui rezultate au fost deosebit de importante pentru tara noastra.


pus acum 9 ani
   
klaire
Member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 72
Elie Carafoli

Născut în orasul Veria, lângă Salonic, într-o familie de aromâni, Elie Carafoli (15 septembrie 1901-1983), a fost unul dintre cei mai prestigiosi specialisti în mecanica fluidelor si constructii aerospatiale. A făcut scoala Politehnică din Bucuresti, unde obtine diploma de inginer electromecanic, în 1924. Continuă studiile la Sorbona, devenind licentiat si doctor în stiintele fizico-matematice. În timpul celor trei ani si jumătate de studii, lucrează la Institutul Aeronautic Saint-Cyr si la catedra de mecanica fluidelor, publicând numeroase lucrări teoretice si experimentale, care se tipăresc în capitala Frantei. Întors în tară, în 1928, este numit conferentiar de aerodinamică si mecanica avionului la Scoala Politehnică din Bucuresti si inginer sef al Serviciului studii proiectare si încercări, iar apoi director al Fabricii de Celule (avioane) de la IAR Brasov, unde va rămâne până în 1936. Aerodinamica era o disciplină nouă, care apăruse din necesitatea de a întelege exact fenomenele ce au loc în jurul avionului, pentru a putea stabili formele cele mai potrivite pentru aeronavă si pentru a determina cu precizie fortele care actionează pe diversele organe ale acestora, având ca obiectiv dimensionarea si optimizarea. La IAR Brasov s-a remarcat printr-o activitate intensă, fiind un specialist în constructia si calculul avioanelor, concepând, împreună cu Lucién Virmoux (reprezentantul Uzinelor Blériot Spad), un avion monoplan cu aripă joasă, IAR-11 CV (în 1930), printre primele de acest fel din lume. Acest avion de vânătoare era echipat cu un motor Hispano-Suiza 12Mc, de 500 CP, si a fost destinat depăsirii recordului de viteză pe bază de 500 km. Principalele caracteristici ale acestui avion sunt: avergură 11,5 metri, lungime 6,98 metri, suprafata aripii 18,2 mp, greutate totală 1.510 kg, viteză maximă 325 km/oră, plafon 10.000 metri; timp de urcare la 5.000 metri, 5 min. 15 s. Mai târziu, proiectează si realizează aparatele IAR-14 si IAR-15, având o contributie si la proiectarea vestitului IAR-80. În 1931 devine profesor. Cercetările sale pentru noi forme si profile de aripă, mai rapide si mai rezistente, cu vârf rotunjit, au fost consacrate sub numele de profile Carafoli. În 1933 devine profesor titular definitiv, fiind deja recunoscut pentru cercetările originale privind aripa de anvengură infinită, metode de trasare a profilelor aerodinamice, instalatiile de vizualizare (denumite Toussaint-Carafoli), teoria suprafetelor portante permeabile, teoria jeturilor laterale la aripile de avion cu alungire mică; dezvoltă teoria aripii de anvergură finită, studiul interactiunii aripă-fuselaj si aripă-sol, teoria biplanului, ocupându-se si de aerodinamica supersonică. Carafoli a rezolvat un număr foarte mare de probleme de mecanica fluidelor si de gazodinamică generală. Mai amintim contributiile sale la studiul aripilor deformate, la determinarea distributiei circulatiei în lungul anvergurii aripii portante, precum si faptul că a dat formula generală a defectiunii curentului în aval de aripă.
A murit în 1983 la Bucuresti.


pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este românul Gheorghe Leonida.
Acesta provine dintr-o familie care a dat ţării numeroase personalităţi (inginerul Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, de asemenea inginer). Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse).

Cum tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să plece din Galaţi, Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură. Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).

În 1925, s-a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine. Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.
Întors în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la 49 de ani, în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.
Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată de români. Lucrările lui Gheorghe Leonida se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.
surse info: Adevarul, Wikipedia


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Prima femeie arhitect din lume


Maria Virginia Andreescu Haret (n. 21 iunie 1894 – d.6 mai 1962) a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981.

A fost nepoata pictorului Ion Andreescu și a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret.

Maria Virginia Andreescu a rămas orfană de mamă la 9 ani și s-a ocupat de cei trei frati și de gospodărie. A făcut liceul în particular, luându-și bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. La 18 ani a intrat prima la Școala Superioară de Arhitectură. În paralel a studiat Belle-Arte și a realizat un număr mare de acuarele care, astăzi, fac parte din Colecția de Stampe a Bibliotecii Academiei Române. S-a perfecţionat la Roma, unde a luat parte şi la cercetări arheologice.

În 6 iulie 1919 proiectul ei de diplomă cu tema „O Academie de Arte Frumoase” a obţinut calificativul maxim: „admis cu menţiunea foarte bine”. Proiectul a fost prezentat la Expoziţia absolvenţilor Şcoalei de Arhitectură ţinută la Ateneul Român în anul 1925 şi a fost distins cu premiul Ministerului Instrucţiunii Publice.

Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al ministerului Educației nationale, de unde s-a pensionat în 1947. În perioada interbelică a reprezentat România la Congresele internaționale de arhitectură la Roma, Paris, Moscova și Bruxelles. Pentru activitatea sa a primit de-a lungul vieții nenumărate premii care i-au confirmat valoarea.

A colaborat cu arh. NICOLAE GHICA BUDEŞTI la cele patru volume din “Evoluţia Arhitecturii în Muntenia şi Oltenia”. Redactează Istoricul Teatrului Naţional din Bucureşti in 1939.

Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București, imobilul fostei Societăți „Tinerimea Română”, Liceul „Dimitrie Cantemir” din București, Facultatea de Medicină – Centrul de cercetări antropologice, Biserica Ghencea – Calea 13 Septembrie, Casa Haret, Şcoala normală de fete – Bârlad, Liceul model de fete – Focşani.

A decedat la 6 mai 1962 la Bucureşti şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu Ortodox fig. 73, alături de soţul ei SPIRU HARET (1892-1970) şi socrul, acad. Prof. univ. Ministrul al Instrucţiunii SPIRU HARET (1851-1912).

La comemorarea a 50 de ani de la moartea sa, a avut loc o conferința, susținută de profesorul Virgiliu Z. Teodorescu, la care s-au proiectat imagini ale clădirilor construite de ea, fiind un omagiu adus primei femei arhitect din lume. Nu a fost doar o deschizătoare de drumuri, ce a făcut mai ușor de implinit visul altor femei de a deveni arhitect, ci și un foarte bun arhitect, dovadă rămânând clădirile care îi poartă semnătura, fiind o femeie care a adus cinste țării noastre.

reportaj de Mădălina Corina Diaconu


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Prima femeie din lume care a călătorit spre Polul Nord


Smaranda Gheorghiu s-a născut la 5 octombrie 1857 la Târgovişte şi a încetat din viaţă la data de 26 ianuarie 1944, la Bucureşti. Părinții săi au fost Nicolae Gheorghiu și Kiriachiţa Boteanu, descendentă a familiei Botea din Focșani. A avut două fiice: Zoe Garbea Tomellini,  căsătorită cu consulul general al României la Genova şi a doua fiică Magdalena.

Smaranda-GheorghiuA fost nepoată a lui Grigore Alexandrescu, descendentă a familiilor boierești Andronescu și Vlădescu. A fost o scriitoare, publicistă, militantă activă în mișcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăți culturale. Este cunoscută și sub numele de Maica Smara, poreclă primită de la Veronica Micle. Din versurile sale pentru copii, unele au intrat chiar în tradiția orală, precum “Vine vine primăvara / Se așterne-n toată țara / Floricele pe câmpii / Hai să le-adunăm copii”…

„În anul 1860, Smaranda Gheoghiu merge la şcoala nou infiinţată de diaconul Vasile din oraşul natal, iar începând cu anul 1870 urmează cursurile Şcolii Centrale de Fete din Bucureşti. Se căsătoreşte cu profesorul şi poetul George O. Gârbea, care o sprijină foarte mult în a se dedica scrisului şi a-şi publica lucrările. După moartea soţului, lucrează ca institutoare la Sinaia. Se recăsătoreşte cu căpitanul Petre Gheorghiu şi lucrează ca insitutoare la Ploieşti, apoi în capitală. Între anii 1882- 1885 scrie pentru revista ‘Şcoala Româna’, iar între anii 1893-1895 lansează revista literară ‘Altiţe şi Bibliuri’, în care se scrie despre portul şi frumuseţea costumelor populare.”(destepti.ro)

coperta_inteligentafemeiiÎn anul 1881, Smaranda Gheorghiu debutează în revista înfiinţată de Alexandru Macedonski, numita “Literatorul”, cu o traducere din Edgar Allan Poe. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Smaranda Gheorghiu a condus un cenaclu frecventat și de Mihai Eminescu și a fost prietenă cu Veronica Micle. Ca scriitoare, a colaborat la cele mai importante ziare și reviste ale vremii, între care Convorbiri literare, „Fântâna Blanduziei”, Literatorul, Tribuna, Universul Ca om de cultură a participat ca membră a unor organizații culturale, atât din România, cât și din străinătate, ca „Dante Alighieri”, „Storia et Arte di Roma”, „Alianța Universală a Femeilor”.

În anul 1888 publică primul ei volum de poezii:  “Din pana suferinţei”, urmate de alte volume de versuri, proză sau teatru, din care amintim “Dorul de ţară” în anul 1904, “Ţara mea”, în 1905, romanul “Băiatul Mamei” în 1917, romanul “Domnul Bădina” în 1931 şi volumul de nuvele  “Dumitrite brumate” în 1937

Ca reprezentantă a României, a participat la mai multe congrese internaționale: Congresul orientaliștilor (1889) alături de Badea Cârţan unde sărbătoreşte spiritul românesc prin depunerea unei coroane de lauri din bronz la Columna lui Traian, Congresul păcii universale (1900) desfășurat la Paris, unde a propus o soluție de înlăturare a războiului, Congresul latin (1902) unde a susţinut cauza românească, Congresul educației familiale (1913), Congresul școlilor în aer liber (1931).

Pentru promovarea culturii româneşti, a fost numită “Educatoare Poporului”.

Conform chiar mărturiei sale, pasiunea ei de scriitoare a fost călătoria. A străbătut atât România, cât și multe țări din Europa, între care (Italia, Belgia, Franța, Suedia, Danemarca, Cehoslovacia, Grecia, Germania, Ungaria) precum și din Asia. A scris cărți și a ținut conferințe pentru a relata impresii din aceste călătorii.

Cea mai interesantă și temerară călătorie a întreprins-o în 1904, spre Capul Nord, pe un itinerar ce a cuprins Transilvania, Budapesta, Viena, Praga, Dresda, Berlin, Rostock, Copenhaga, Upsala, Capul Nord în Insula Mageroy. La întoarcere, a vizitat orașul Cristiania, azi Oslo, unde s-a întâlnit cu Henrik Ibsen. Această călătorie o clasează pe Maica Smara drept prima femeie din lume care a călătorit spre Polulul Nord.

În amintirea sa, în parcul Mitropoliei din municipiul Târgoviște a fost ridicat un bust, pe care este înscris numele ei întreg, Smaranda Gheorghiu. Un alt bust al său se găsește în parcul Cișmigiu din București, pe care este înscris textul „Maica Smara Educatoare a poporului, scriitoare, 1857-1944″, ca amintire a faptului că a scris literatură pentru copii și tineret, cu accent spre latura educativă a acestei literaturi.

surse: stiri.tvr.ro, jurnal de călătorie: O româncă spre Polul Nord (1932), wikipedia


_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
Noi ne uitam la televizor la toate nulităţile şi de oamenii prezentaţi mai jos ştie foarte puţină lume. O idee propagată destul de puternic în societatea româneasca de astăzi este că, deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirmă că toate aceste prilejuri de mândrie naţională ţin doar de domeniul trecutului, că România de astăzi ar fi… o „ţară bolnavă”, fără civilizaţie, fără personalităţi marcante, ea fiind mereu „codaşa Europei”. Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite să-i ţină pe români „la locul lor” (şi depărtându-i de tradiţia şi sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc „Atotputernicii Lumii”, vom oferi o serie de realizări ale geniului românesc ale ultimilor ani:

Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Măgurele, a realizat un CD ROM (din sticla) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obișnuit. Pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocata întreaga Biblioteca a Academiei Romane, iar informațiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, invenția sa a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invențiilor „Bruxelles Europa”, iar autorul dorește cu orice preț producerea de serie în Romania. Dar forurile din Romania întârzie la nesfârşit formalitățile.

Eugen Pavel - Tehnologia Hyper CD-ROM a castigat medalia de aur la a 48-a Expozitie Internationala de Inovatii, Cercetari si Noi Tehnologii 'Eureka' - Brussels
Eugen Pavel a realizat un CD ROM din sticla cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obișnuit
Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premieră mondială, un aparat care purifică aerul în spaţiile de locuit: distruge bacteriile din aer, reţine praful şi fumul de ţigară, atmosfera devenind „ca în salină sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!



Constantin Pascu - aparat care purifica aerul in spatiile de locuit
Constantin Pascu a inventat un aparat care purifica aerul in spatiile de locuit
Petrică Ionescu este cel mai important regizor de operă după Zefirelli (afirmaţie făcută de George Astalos, în ian.2001)

România a câștigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de mulți drept cel mai inteligent joc de cărţi) pe Internet, in 16.11.2000 (107 – 75 cu SUA in finala).

Hackerii români sunt considerați printre cei mai buni (şi mai periculoși) din lume. „Distracția” (conform declarației lor, ei nu fură informații, ci doar doresc să îşi dovedească … valoarea) celor „5 magnifici de la Răsărit” a obligat CIA sa trimită o delegație la București… Printre site-urile „sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc.…

La salonul invențiilor de la Geneva (aprilie 2001), Romania s-a clasat pe locul I în privința numărului de premii obținute şi pe locul II (după Rusia) ca număr de invenții prezentate. Adică a luat premii pentru toate cele 62 de invenții prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!!! Delegaţia română s-a mai întors de la Geneva şi cu 4 premii speciale din partea delegațiilor altor ţări, un premiu de creativitate (pentru Ionuţ Moraru – invenția „Biomer”), Medalia expoziţiei şi Diploma salonului pentru contribuţia excepţionala în promovarea invențiilor.

ing. Petrache Teleman a obținut medalia de aur şi medalia de argint şi încă patru premii la salonul de inventica EURECA de la Bruxelles din 2003, pentru invențiile sale ECOPIERA şi MOPATEL – materiale ecologice de construcții – dar invențiile nu au fost valorificate nici în ziua de astăzi.

Prof. Ştefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universităţii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasă şi în Consiliul Director al prestigioasei instituții britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, şefa Clinicii de Neurologie din Cluj Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul roman a primit şi medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numită şi în conducerea acestei unităţi.

Dr. Maria Georgescu, eleva profesorului Ana Aslan şi director al institutului cu același nume, a avut o serie de pacienți celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F. Kennedy, Charles de Gaulle, președinții Suharto si Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), prinţul Agacan (cu soţia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.

La olimpiada internaționala de matematică de la Washington (iulie 2001), elevii români au obținut o medalie de aur, două de argint şi trei de bronz. Ei sunt din Galați, Arad, Vâlcea şi Constanţa. Participarea la olimpiade internaționale de matematica si fizica: 500 de elevi din 83 de ţări… Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galați ) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internaționale şi Balcaniadă. Fireşte, el a fost „racolat” imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princetown (SUA).

Ştefan Cosmin Bucă, Maria Popa si Mihai Ivănescu au fost nominalizați, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de către instituții din SUA! Primul a fost student la Economie, ulterior, a plecat în SUA cu o bursă acordată de către Fundaţia „SOROS”. Candidatul la premiul Nobel deţine două atestate obţinute de la Cambridge. Ceilalți doi participa la programe in colaborare cu NASA.

Nicu Mincu din comuna Iveşti (Galaţi) vindecă diverse boli cu leacuri si ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arata ca la 50, pentru că, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tinereţii.

România este pe primele locuri în lume la exportul de inteligenţă. De exemplu, la „Microsoft”, a doua limba vorbită este româna, iar la NASA mulţi dintre specialiștii de prim rang sunt tot români!

Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite săli de gimnastica din SUA (Manhattan / New York). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clienții săi numărându-se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Bergen, Susan Sarandon, Mick Jagger, ş.a. Celebrele casete video lecții de fitness produse de Cindy Crawford, începând din 1992, au fost realizate împreuna cu antrenorul său, Radu Teodorescu, care dorește să înființeze în România primul institut din lume de pregătire a profesorilor de educație fizică în fitness pentru adulți.

Nicolae Bălaşa, un inginer mecanic din Dolj, socotește mental mai rapid decât calculatorul (înmulțiri, împărţiri, ecuații de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiaşi, din 1994 Nicolae Bălaşa este actualmente şomer.




_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
ionucmora
Full member

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 200
De la sclava la lady Baker

Florica Sas a fost o româncă cu un destin excepţional. Rămasă orfană la numai 7 ani, Florica a fost vândută ca sclavă şi a ajuns într-un harem din Turcia. A fost cumpărată de exploratorul englez Samuel Baker, care a luat-o de nevastă şi a transformat-o în lady Florence Baker. A ajuns una dintre cele mai cunoscute femei-explorator din lume.

Povestea Floricăi Maria Sas, o româncă din secolul trecut, pare desprinsă dintr-un basm. Viaţa tinerei care s-a născut pe 6 august 1841, la Aiud, părea să fie pusă sub semnul unei stele nefericite. Întâlnirea cu un bărbat i-a schimbat, însă, destinul pentru totdeauna. Florica a avut o copilărie de coşmar. A rămas orfană de mamă şi de tată la numai 7 ani. Istoria consemnează faptul că fetiţa, care avea să ajungă o celebritate, a fost crescută într-un harem din Imperiul Otoman.

Stăpânul haremului a scos-o pe piaţa de robi din Vidin, în 1859, când Florica avea 18 ani.    Destinul a făcut ca, la târgul de la Vidin, să fie prezent şi britanicul Samuel White Baker, un inginer de căi ferate şi un explorator renumit. Samuel White Baker avea 38 de ani şi legenda spune că, impresionat de frumuseţea Floricăi, s-a înscris la licitaţia prin care stăpânul acesteia dorea să o vândă ca sclavă. Tânăra româncă a fost câştigată la licitaţie de Paşa din Vidin. Britanicul nu s-a lăsat şi l-a mituit pe eunucul Paşei, câştigând-o, în final, pe tânără. Aşa a fost salvată Florica din harem, începând o viaţă nouă alături de Baker, bărbatul de care nu s-a mai despărţit până la finalul vieţii.

Samuel Baker s-a angajat la compania engleză care construia calea ferată Cernavodă-Constanţa. Ajuns la Constanţa cu românca Florica, Samuel a cerut consulului britanic să emită fetei, care nu avea niciun act, un paşaport. Britanicul i-a ales însoţitoarei sale un nume englezesc şi, astfel, Florica Sas a devenit Florence Barbara Maria Finnian. Cei doi au plecat, apoi, în Mare Britanie. În ciuda copilăriei tragice, Florence era o tânără instruită care vorbea, la 18 ani, patru limbi: româna, maghiara, germana şi turca. Alături de Baker, va învăţa încă trei limbi: engleza, araba şi kiswahili (o limbă africană.

Pasionată de aventură şi de cunoaştere, Florica s-a avântat, alături de soţul ei, pe tărâmuri necunoascute. În 1861, ea participă la  expediţia făcută de Baker pentru descoperirea izvoarelor Nilului. Exploratorul britanic descoperă lacul Albert şi regiunea împrejmuitoare a Africii ecuatoriale. Rezultatul expediţiei îi sporeşte lui Baker celebritatea şi, alături de el, Florence ajunge un nume cunoscut. În 1865, cel care îi schimbase destinul o ia de nevastă şi, astfel, Florence devine Lady Baker.

A explorat tărâmuri necunoscute, alături de soţul ei 

Când în 1869, la cererea Heidvului turco-egiptean, Sam Baker pleacă într-o nouă expediţie în regiunea Nilului, Florence îl însoţeşte. Ea a fost cea care s-a ocupat de logistica expediţiei şi l-a sprijinit pe Baker cu toate cunoştinţele sale despre tratarea bolilor tropicale, dar şi cu înţelegerea ei asupra mentalităţilor din zona otomană.

La Cairo, Sir Samuel Baker a primit de la turco-egipteni gradul de Paşă şi de maior-general în armata otomană. Sub ordinele soţului lui Florence, trece o trupă de 1.700 de ostaşi egipteni. Hedivul îl numeşte pe explorator guvernator general al teritoriului ecuatorial. Expediţia a durat până în 1874. Apoi, cei doi soţi revin în Anglia şi se stabilesc la un conac în Devon.

Lady Florence nu a fost acceptată de Regina Victoria

Florence şi-a făcut intrarea la braţul soţului său, renumitul explorator, în aristocraţia britanică. În ciuda trecutului său controversat, care stârnea suspiciunea doamnelor din înalta societate, românca a reuşit să câştige respectul britanicilor. Alături de Baker, a fost o prezenţă constantă în cercurile înalte britanice ale vremii. Singura care a refuzat să o primească oficial şi să o recunoască ca membră a lumii bune din Anglia a fost Regina Victoria.

De-alungul vieţii, Florence a mai participat, alături de soţul ei, la expediţii de renume în Cipru, Japonia, Africa. Lady Baker a murit în 1916. Imediat după moartea sa, prestigiosul cotidian ”The Times” scria despre destinul excepţional al sclavei românce: “Lumea n-a băgat de seamă. Ştirea morţii doamnei Baker a trecut pe locul 2. Pentru că, în ziua în care Lady Baker a trecut în nefiinţă, 8 oameni au fost ucişi la Verdun. Din păcate, povestea unei foste sclave, care a scăpat din harem şi a explorat Africa, a călătorit în lumea largă alături de iubirea ei, a părut un lucru mai puţin important.”




_______________________________________
Sunt fără vârstă, sunt etern, trăiesc dincolo de timp şi spaţiu, am fost creat înainte ca galaxiile să existe.”

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la